Hámori Ádám, a szőke ciklon Havannába készül

2013. január 22., 15:52
A Magyar Ökölvívó Szakszövetség honlapján sorozatot indítunk, amelyben a sportág legreményteljesebb hazai tehetségei, akár már az idei minszki Eb és az asztanai vb ifjú résztvevői szólalnak meg. Már idén, 2013-ban is minden azt a célt szolgálja, hogy a 2016-os riói olimpiára ütőképes csapatot alakítson ki Kovács László szövetségi kapitány. Rióig hosszú és fáradságos az út, és ezen az úton csak a legelszántabbak mehetnek végig. Hámori Ádám, a 75 kg-os súlycsoport 17 éves létére felnőtt magyar bajnoka egyike lehet ezeknek.

Tizenhét évesen felnőtt magyar bajnokságot nyerni ökölvívásban ritkaságszámba megy – Hámori Ádámnak, a kőszegi Fitt Boksz Ökölvívó Egyesület büszkeségének ez sikerült december elején, Debrecenben. A 190 centis szőke srác egy mindenképpen „férfias” kategóriában, félnehézsúlyban állt a dobogó tetejére, a döntőben a címvédő, ráadásul hazai szorítóban bunyózó Nagy Péter elleni 13:10 arányú győzelemmel.

És a nagyszerű siker jutalma hamarabb érkezett meg, mint ahogy azt Ádám remélhette volna: január 7-én, hétfőn ő is utazik Havannába a nagyválogatottal a tizenegy napos edzőtáborba, ahol a világ legközvetlenebb élvonalába tartozó kubai klasszisokkal együtt készülhetnek legjobbjaink, ahogy azt már két éve is tették, a Villa Panamericana romantikus edzőcentrumában.

„Szinte hihetetlen, hogy én is utazhatok Kubába, óriási dolognak tartom ezt a lehetőséget – mondta Varsányi Áron tanítványa. – Hatalmas motivációt jelent számomra ez az edzőtábor, olimpikonokkal készülhetek együtt, s testközelből figyelhetem meg, mitől világelső a kubai boksz. Sokat hallottam, olvastam a karibi szigetországról, a kubai ökölvívásról, száz százalék, hogy meghatározó élménye lesz pályafutásomnak ez a tizenegy nap.”

Ádám 2011 nyarán robbant be a köztudatba, amikor 16 évesen Keszthelyen junior Európa-bajnokságot nyert imponáló boksszal a 75 kilós súlycsoportban. Röviddel utána a kazahsztáni világbajnokságra is szép reményekkel utazott, s hogy nem volt alaptalan az optimizmus, azt az orosz reprezentáns elleni fölényes, 32:17-es győzelemmel igazolta a nyitányon. Az éremért vívott mérkőzésen azonban hiába volt jobb kazah ellenfelénél, a hazai szorítóban nem győzhetett, 14:7-re a házigazda ökölvívót hozták ki győztesnek, és Ádámnak meg kellett elégednie az ötödik hellyel.

„Nehezen hevertem ki ezt az igazságtalanságot, sokáig képtelen voltam feldolgozni, de aztán tovább kellett lépnem, hiszen ez az élet rendje” – emlékezik a 2011-es arculcsapásra.

2012-ben Ádám megnyerte az Énekes István Emlékversenyt, majd 81 kg-ban az országos ifjúsági bajnokságot, a döntőben Kontra Csabát 5-0-s pontozással verte úgy, hogy a harmadik menetben számoltak is ellenfelére.

Ezek után edzőjével, Varsányi Áronnal megbeszélte, hogy szorítóba lép Debrecenben, élete első felnőtt országos bajnokságán – 17 évesen.

„Hamar rádöbbentem, hogy itt nagyobbat ütnek, mint az ifiknél, a második fordulóban, amikor a rutinos győri Martinek Ferenccel kerültem össze, belefutottam egy nagy ütésbe, számoltak rám, de előzőleg Ferire is, és végül 22:10-es biztos győzelmet arattam. Az eldöntőt vecsési riválisommal szemben döntő fölénnyel nyertem meg, majd a fináléban a címvédő debreceni Nagy Pétert is sikerült legyőznöm 13:10-es pontozással, véleményem szerint megérdemelten” – említi Ádám legfrissebb sikerét.

Minden idők egyik legfiatalabb magyar bajnoka csak január 31-én ünnepli 18. születésnapját, azaz lesz hivatalosan is nagykorú.

„Rengeteg tapasztalatot szereztem 2012-ben, a felnőtt bajnokság sokat lendített a pályafutásomon – mondja. – Nagyon várom már a kubai edzőtábort, életem egyik legnagyobb élményének ígérkezik.”

Ádámmal a kőszegi Fitt Boksz Ökölvívó Egyesületben Varsányi Áron mellett Finesz Ernő és Gombai János foglalkozik, utóbbi a technikai felkészítésben segédkezik, Finesz az erőnléti munkára összpontosít. Hetente hat alkalommal tartanak edzést, a vasárnap pihenőnap. Ádám a tanulást sem hanyagolja el, a német-magyar tannyelvű szombathelyi szakközépiskolában idegenforgalom szakon képezi magát, négyes tanuló, 2014-ben fog érettségizni.

„Idén a hollandiai ifjúsági Eb a főversenyem, szeretném megnyerni, s ha kijutok a minszki felnőtt Eb-re, azt az élet ajándékaként értékelem. Rajtam biztosan nem fog múlni…”

Szöveg: Ch. Gáll András



« Vissza az előző oldalra!


Elérhetőségek

Hámori Ádám

9730 Kőszeg,

E-mail:
hamcsi_box@hotmail.com
Hámori Ádám - Magyar