,,Saját bőrükön érezték, mit jelent olimpiai bajnokokkal kesztyűzni!''

2013. január 22., 16:05
Január 7-től 18-ig Havannában, a Villa Panamericana edzőközpontban tréningezett a magyar férfi válogatott keret 18 ökölvívója. Legjobbjaink megannyi élménnyel, tapasztalattal gazdagodva, s felturbózva, kirobbanó erőben tértek haza szombaton a sportág fellegvárából.

Két éve már jártak ugyanitt Bacskai Balázsék, s bár akkor is nagyszerűen sikerült az edzőtáborozás, 2011 januárjában nem sikerült találkozni a vendéglátók nagyválogatottjával. Ezúttal kétszer is kesztyűztek, technikáztak a mieink a többek között a két londoni olimpiai bajnokot, az 52 kg-os Robeisy Ramírezt és a 64 kg-os Roniel Iglesias Sotolongót felvonultató karibi elit gárdával. Kovács László szövetségi kapitány úgy véli, Havannában sikerült megalapozni az idei eredményes szereplést a májusi minszki Európa-bajnokságon és az októberi asztanai vb-n.

„Edzőtáborozásunkat terheléses erőfelméréssel kezdtük, tény, hogy az ünnepek után senki sem volt százszázalékos erőállapotban, de a fokozatosan adagolt edzésmunka hatására gyorsan utolérték önmagukat a versenyzők. Többen kellemes csalódást okoztak, az újoncok, a fiatalok közül úgyszólván mindenki megállta a helyét. Remek lehetőség volt ez a tizenegy nap az alapok lerakására az idei nagy feladatok előtt” – mondta a kapitány, akit Bacskai Imre, Turu István és Konkoly István edző segített a szakmai munkában, Makocsai Sándor fiziotearapeuta hathatós közreműködésével.

Az edzésmunka változatosságára nem lehetett panasz: az 1991-es Pánamerikai Játékokra épült stadion rekortánján kőkemény négy- és nyolcszáz méteres futások váltogatták egymást, az edzőteremben zsákoltak, szermunkát végeztek Varga Miklósék, s szinte kivétel nélkül minden napra jutott kesztyűzés, illetve közös technikai, taktikai edzés a kubai ifjúsági válogatottal. Két alkalommal pedig a José Martí Nemzetközi Repülőtér szomszédságában, Guajayban tartottak közös foglalkozást – benne kesztyűzéssel – a hazaiak elit válogatottjával.

„Óriási élményt jelentett ökölvívóinknak a technikai, taktikai munka a kubai világsztárokkal. A két aktuális olimpiai bajnok mellett a tavalyelőtti bakui vb 81 kilós aranyérmese, Julio de la Cruz, a pekingi olimpia középsúlyú ezüstérmese, Carlos Banteur, a világ- és pánamerikai bajnok, londoni bronzérmes 56 kilós Lázaro Álvarez, továbbá a junior világ- és pánamerikai bajnok, a Bocskai-emlékverseny tavalyelőtti szupernehézsúlyú győztese, Erislandy Savón is ott volt kesztyűpartnereink között, szóval, nem nyeretlen kétévesek, de még csak nem is 13-14 éves kutyaütők voltak az edzőtársaink” – hangsúlyozta a kapitány, aki még hozzátette, hogy számos mexikói és bahamai bokszoló is együtt edzőtáborozott a kubaiakkal ebben az időszakban, s hamarosan érkezik az angol válogatott is, szóval, a világ komoly boksznemzetei előszeretettel küldik Havannába legjobbjaikat. A kesztyűzéseken egyébként ne afféle kedélyes simogatást tessék érteni, olyannyira nem, hogy a 20 éves Vadász András és a nála is egy évvel fiatalabb Herczeg József le-, illetve kiütötte kesztyűpartnerét. Igaz, nem egy felnőtt olimpiai bajnokot padlóztattak, de a velük gyakorlatilag egykorú kubai ifik sem csak ugatják a bunyót…

 

Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke mérföldkőnek tartja a havannai edzőtáborozást.

 

„Megkezdtük a négyéves felkészülést a riói olimpiára. Havannába már két tizenhét éves fiatal, a légsúlyú Szőrös Márk és a félnehézsúlyú felnőtt magyar bajnok, két évvel ezelőtti junior Európa-bajnok kőszegi Hámori Ádám is velünk tartott, ők már ott lehetnek a 2016-os olimpián, de a többiek is még négy-nyolc évig nyugodtan a válogatott erősségei lehetnek. Bátran kijelenthetem, a mostani edzőtáborozás minden tekintetben eredményesebb, tartalmasabb volt a két évvel ezelőttinél, pedig az sem akárhogyan sikerült. Komoly kesztyűzések, erős futóedzések színesítették a szakmai programot, akadt olyan versenyzőnk, aki 40 másodpercet javított tíz nap leforgása alatt a 800 méteres futóteljesítményén! Hámori Ádám például kerek egy perc alatt teljesítette az egy kört, a 800-at pedig 2:24 perc alatt, ezek már-már atlétaidők” – állapította meg az elnök.

 

Csötönyi Sándor elnök szerint a kommunista szigetország totális elszigeteltségét a külvilágtól szinte bónuszként értékelte.

 

„Kubában nincs internet, a Facebook elérhetetlen, egy perc telefonálás díja ezer forint, így versenyzőink figyelmét semmi sem vonta el a boksztól, legfeljebb a szikrázó napsütés és a zöldeskék, 25 fokos Karibi-tenger. Kétszer is levittük a srácokat – remek munkájuk elismeréseképpen – a szomszédos Santa María-strandra, szóval, egyhangúságra nem lehetett panaszkodni, még a kubai tévében is szerepeltek a srácok, hiszen egy forgatócsoport meginterjúvolta Bacskaiékat. Nagyszerű volt a csapatszellem, folyton mosoly ült a fiúk arcán. Hiába, a januári napfényt és kánikulát, a D-vitamin bombát semmi sem pótolhatja. Miként azt sem, hogy a mieink a saját bőrükön érezhették, milyen a világ legjobbjaival, olimpiai- és világbajnokokkal kesztyűzni!”

Csötönyi Sándor találkozott Alberto Puig de la Barcával, a kubai szövetség elnökével. A sportvezető sajnálkozva említette, hogy pénzhiány miatt nincs lehetőségük részt venni a február 5-én kezdődő Bocskai István Emlékversenyen, viszont a közeljövőben szeretnének valamilyen szintű vb-t rendezni. A magyar szövetség elnöke szerint minden versenyzőnk jól dolgozott, de Hámori, Nagy Krisztián, Herczeg, s a vége felé Bacskai és Darmos József is kiemelkedett a többiek közül.


 

Hámori Ádám még nincs tizennyolc éves, számára tényleg álomszerű volt ez a tizenegy nap.

 

„Még mindig nem tudtam felfogni és feldolgozni, hogy hol jártam. Hihetetlenül motivált voltam, talán ezért is ment olyan jól a futás, és úgy érzem, amikor kesztyű volt rajtam, akkor sem lehetett rám panasz. Először dolgoztam együtt a felnőttekkel, és mindjárt Kubában, olimpiai és világbajnokok között! A Santa María-strand feledhetetlen élmény marad, nálam a Karib-tenger a tízes skálán tízest érdemel. Havanna kissé csalódást okozott, nagyon elhanyagolt, lerobbant látványt nyújt a város, de az edzéseket mindez egy cseppet sem befolyásolta.”


Befejezésül a küldöttség valamennyi tagja fontosnak tartotta megemlíteni és megköszönni azt a pótolhatatlan támogatást, amit Deák Miklós havannai magyar nagykövet és Újfalusi Zsolt konzul állandó segítsége jelentett a megérkezéstől a hazautazásig.

A február 5-én kezdődő debreceni Bocskai István Emlékversenyig klubjaikban készülnek a kerettagok.



Szöveg: Ch. Gáll András



« Vissza az előző oldalra!


Elérhetőségek

Hámori Ádám

9730 Kőszeg,

E-mail:
hamcsi_box@hotmail.com
Hámori Ádám - Magyar